Skötselråd & Garanti

Din taktält ger inte bara skydd för natten, den ger dig också möjlighet att njuta av finare utsikter än vad något femstjärnigt hotell kan erbjuda. Din taktält skapar minnen för livet - den påminner dig om magiska stunder i naturen, äventyr tillsammans med vänner och familj.

För att din taktält ska hålla för många år framöver har vi samlat lite information om hur du på bästa sätt tar hand om ditt nya Taktält.


Viktigt Info om Black Edition / Carbon Black

Safari Classic Black Edition & Safari Pro Black Edition är extra känsligt för sol & bör därmed förvaras i stängt läge under dagen för att undvika solblekning, även om du ska tält på samma plats 2 nätter i rad.

För att undvika att ditt taktält blir solblekt, bör du parkera i skugga & förvara tältet i ihopfällt läge under dagen. (Speciellt då solen är som starkast)

OBS, solblekning & torrsprickor täcks inte av garantin.

 

Viktigt information om Expedition Serien.

Alla tält i Expedition serien har ett tyg med membran för att göra tyget vattentät. Var noggrann med att inte membranet blir skadat för risk för att vattenläckage.
Carbon Black är extra känslig för sol & bör därmed förvaras i stängt läge under dagen för att undvika solblekning, även om du ska tält på samma plats 2 nätter i rad. För att undvika att ditt taktält blir solblekt, bör du parkera i skugga & förvara tältet i ihopfällt läge under dagen. (Speciellt då solen är som starkast)

Golvet i Expedition-serien är tillverkad av 20mm plast för att göra tältet så lätt och slitstark som möjligt. Tältet klarar 450kg utsprid vikt och man bör vistas i tältet på den halvan som befinner sig ovanför bilen.
Stegen tar halva vikten av belastningen, men hörnen på golvet till höger & vänster om stegen har inget stöd och bör därför inte belastas mer än nödvändigt. 

Information kring golv och dess funktion. 

Golvet på både Safari / Safari Pro och Expedition serien har en konstruktion där de två golvplattorna ska haka i varandra.
Det är mycket viktigt att de gör det för att tältet ska tåla belastning.
Ibland kan du får hjälpa tältet på traven att haka i varandra ordenligt.

Om golven skulle klicka ut när du befinner dig i tältet, försök att sätta dig på den halvan som är ovanför bilen, medans en annan person hakar tillbaka golvplattorna igen.

 

FUKT OCH REGN
– Viktig information om tältduken och fukt.
Våra tält tål regn och vatten, men som precis alla andra tyger så kan det börja mögla ifall det ligger fuktigt under en längre tid. Tänk på att inte låta tältet vara fuktigt när du fäller ihop ditt taktält för längre förvaring. Försök alltid ha tältet torrt. Regnar det under natten och det är uppehåll på dagen, fäll upp ditt tält medans du stannar på lunch, 30-40 minuter hinner mycket av fukten torka. Se till att tältet är helt torrt innan du förvarar det stängt under en längre tid. Kör du med tältet på bilen så rekommenderar vi att du öppnar tältet så ofta du kan när det är torrt för att vädra ut. Vid hörnen av transportkapellet så är det hål där fukt och vatten kan tränga in även ifall tältet var torrt när du fällde ihop det.


MÖGEL
Tyg möglar när det är fuktigt en längre tid.
Var därför noggrann att vädra ditt taktält (om det sitter på bilen) minst en gång i veckan, även om du fällde ihop det torrt.
Kondens bildas när temperaturen sjunker över natten (om du ej använder tältet).
Det kan bildas kondens i tältet, trots att tältet var torrt när du fällde ihop det.
Regelbunden torkning rekommenderas!

Här är några steg du kan följa för att förhindra mögel på ett tält:

  1. Torka av tältet noga efter varje användning. Mögel trivs i fuktig miljö, så det är viktigt att tältet är torrt när du förvarar det.

  2. Förvara tältet på en torr, sval plats. Om du inte har möjlighet att förvara tältet inomhus, så försök att hitta en plats som inte är utsatt för direkt solljus och regn.

  3. Tänk på att inte packa ihop tältet när det är blött. Det är bättre att vänta tills tältet har torkat helt innan du packar det bort. (givetvis går det bra om du ska fälla upp det samma dag igen)

  4. Se till att tältet får luftas regelbundet. Öppna tältet och låt det luftas ordentligt så att fukt kan släppas ut. (en gång i veckan rekommenderas)

  5. Använd en tältdesinfektionsmedel för att förebygga mögel. Detta hjälper till att döda eventuella mögelsporer och förhindrar att mögel växer tillbaka.
    Duken är redan behandlad med denna typen av medel, men det skadar inte att vara extra försiktig.

 


VATTENPELARE & SÖMMAR

Vattentäthet är en term som beskriver hur bra en yta håller emot vatten. Det finns många olika sätt att mäta vattentäthet, men en vanlig enhet är millimeter kolväte (mm H₂O). Detta mått beskriver hur mycket vattentryck som krävs för att vatten ska tränga igenom en yta.

Vattenpelare är ett mått på hur bra ett material håller emot vatten genom att det bildar en pelare av vatten på ytan. Ju högre vattenpelare, desto bättre är materialet på att hålla emot vatten.

På tält används vattentäthet och vattenpelare för att mäta hur bra tältet skyddar mot väta och regn. Ett tält med hög vattentäthet och hög vattenpelare håller längre tid torrt inuti och ger därmed skydd mot väta och obehag.


DRAGKEDJOR
Våra tält använder sig YKK och Opti Dragkedjor.

Expedition-series
Opti dragkedjor är en typ av dragkedja som används i kläder och andra textilprodukter. De är kända för sin höga kvalitet och pålitlighet, vilket gör dem populära val för många designers och tillverkare. Opti dragkedjor har en unik konstruktion som gör dem starka och hållbara, samtidigt som de är lätta att använda. Dragkedjans glidande mekanism fungerar smidigt och effektivt, vilket gör det enkelt att öppna och stänga kläder och andra produkter med hjälp av dragkedjan.
Opti dragkedjor är tillverkade i Tyskland 

Safari / Safari Pro-series
YKK dragkedjor är en annan typ av dragkedja som används i kläder och andra textilprodukter. De är kända för sin höga kvalitet och pålitlighet, precis som Opti dragkedjor. Liksom Opti dragkedjor är YKK dragkedjor populära val för många designers och tillverkare på grund av sin höga kvalitet och pålitlighet.
YKK dragkedjor är tillverkade i Kina.

VINTERFÖRVARING
När hösten närmar sig är det dags för vinterförvaring av ditt taktält.
Viktigt att tänka på är att tältet förvaras torrt och i en jämn temperatur för att undvika kondens-bildning som sedan leder till mögel (förvaring rekommenderas ej i carport).

Innan du ställer in ditt taktält för vintern, så passa på att ta ur madrassen och förvara den separat. Du kan även plocka bort skopåsar, Rainfly och tältlinor.
Kolla gärna till ditt taktält efter 1-2 veckor för att se så det mår bra i temperaturen du valt att förvara tältet i.

Inför vinterförvaringen är det viktigt att du INTE låter tältet sitta kvar på bilen några dagar innan du lägger in tältet för förvaring, säkerställ ALLTID att tältet är helt torrt. Några extra dagar på bilen, kan gör duken fuktig och mögel kan uppstå.
Läs mer och köp till vinterförvaring här!

Garanti

Garanti på vårt sortiment är 1 år om inget annat anges. Omfattningen av garantin gäller mot fabrikationsfel och inte slitage.

1 år på Markiser
2 år på taktält så som Safari Classic, Safari Pro och Diana.
5 år på Expedition serien. (första ägare)

Solblekning & torrsprickor täcks inte av garantin.
Vid uthyrning av produkter i andra hand så gäller inte garantin.

 

Få din belöning. 😃

Din belöning 😃

En av dina kompisar har gett dig en belöning
Här är din rabattkod
Ange din emailadress för att få din belöning

×

Värva en vän & få 5% rabatt

Bjud in dina kompisar och för varje godkänt värvning, så får du 5% rabatt.

×

Värva & få 5% rabatt

Värva dina vänner och få 5% rabatt för varje godkänd inbjudan!

×